Se spune că meniul universal valabil la nivel global este construit din pui, orez și o banană, un meniu simplu cu care toate națiunile ar rezona. Cu toate acestea, fiecare popor are tradițiile sale culinare și gusturile cu care se identifică cel mai bine. Noi, românii, ne regăsim cel mai des în mâncarea tradițională, în cea care ne redă gustul copilăriei, chiar dacă la nivel global întâlnim trenduri care ne iau cu asalt, și încep să se integreze în alimentația zilnică, de la veganism la alimente raw sau vegetariene. Astfel, astăzi ne-am propus să vorbim puțin despre preparatele preferate ale poporului nostru și cum unele dintre ele au devenit populare și la nivel internațional.

Mămăliga sau bulzul

Fiecare dintre noi am gustat cel puțin o dată preparatul care ne-a consacrat, mămăliga. Fie că o preferi simplă sau după rețeta de bulz, aceasta ne-a făcut celebri la nivel internațional, bulzul fiind inclus chiar pe lista preparatelor apreciate de popoare.

Mămăliga a devenit unul dintre cele mai vechi preparate tradiționale din România. Românii au început să îl asocieze cu diverse alimente pe care sătenii le aveau în ogradă, cum ar fi brânza, ouăle, cârnații sau șunca. Bulzul era adesea pregătit de către păstori și ciobani, care își petreceau mare parte din timpul lor în munți cu turmele de oi și capre.

Îndrăgitele sărmăluțe

Și ce merge bine cu o mămăligă aburindă, dacă nu o porție de sarmale ca la mama acasă. Și chiar dacă cele mai multe istorii menționează că au apărut pentru prima dată la turci, noi le-am adaptat sărbătorilor noastre și evenimentelor importante, fiind un preparat de suflet, pe care iubim să îl consumăm periodic. Chiar și așa, majoritatea străinilor care vor să guste puțin din tradiția bucătăriei românești, aleg prima dată sărmăluțele noastre. Fie că alegem varianta în foi de varză murată sau cele în foi de viță, acestea au creat adevărate amintiri gastronomice pe care le-am luat cu noi de-a lungul evoluției noastre. Voi pe care le preferați? Dacă aveți poftă de o masă tradițională, chiar și fără un eveniment anume, noi vă pregătim o porție de sărmăluțe cu mămăliguță pentru toată familia, ca să vă bucurați de gustul de acasă.

Cornulețele

Când eram copii, desertul care ne făcea fericiți erau cornulețele. Fie că erau umplute cu rahat turcesc, cacao cu nucă sau dulceață de casă, mamele noastre le pregăteau cu ce aveau ele mai bun, iar toată casa se umplea de mireasma cornuțelor proaspete. Istoria lor nu este una foarte exactă, ci poate fi caracterizată mai mult prin rețeta „tuturor bunicilor noastre”, restul rămâne o enigmă a gustului delicios. Și pentru că știm cât de îndrăgit este și de cei mici, dar și de cei mari, noi le-am pregătit pentru tine ca să îți aducem aminte de copilărie. Te aștepăm să le guști și să te bucuri astăzi de preparatul copilăriei tale!

Papanașii

Un alt desert la care putem rezista cu greu atunci când îl vedem în meniul unui restaurant sau când îl pregătește bunica special pentru noi sunt papanașii. Cu toate că este un desert întâlnit și în Austria sau Ungaria, varianta prăjită este autentic moldovenească. Un lucru drăguț legat de denumire este că latinescul „papa” se traduce drept „mâncare pentru copii”, cu toate că este un desert îndrăgit și de adulți. Serviți cu dulceață și smântână grasa sunt deliciul de pe lume, iar dacă ți-am făcut poftă, noi am pregătit deja o porție pentru toată familia ta. Tot ce trebuie să faci e să plasezi o comandă aici.

 

De cele mai multe ori gusturile nu se discută, tocmai de aceea fiecare dintre noi avem un preparat care ne face nostalgici, ne amintește de copilărie și pe care îl mâncăm de fiecare dată cu plăcere. Dacă totuși ai poftă de un astfel de preparat, dar timpul nu îți permite, aruncă un ochi în meniul nostru. Ne place să venim cu rețete noi, dar și cu gusturi autentice, descoperă ce îți place pe oalacubunătăți.ro!