De când suntem mici, știm că pe 9 martie ne așezăm la masă alături de familie și ne delectăm cu mucenici proaspeți. Bunicile, mamele, dar și noi, la Oala Cu Bunătăți, îi preparăm după rețetele tradiționale care și-au păstrat același gust de mulți ani, indiferent dacă vorbim de cei muntenești sau moldovenești. Mucenicii, însă, au o semnificație mult mai profundă decât simple preparate de primăvară, iar în rândurile următoare îți vom prezenta povestea lor. 

Mucenicii sunt desertul prin intermediul cărora sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici ai lui Hristos, din Sevastia, astfel, povestea începe cu un substrat religios. Mucenicii erau soldați creștini care nu au vrut să renunțe la religia lor, fiind întemniţaţi şi bătuţi cu pietre, după care au fost condamnaţi la moarte în apa îngheţată a lacului Sevastia. Mucenicii s-au rugat Domnului să încălzească apa în care stăteau, iar 40 de cununi s-au coborât din cer pentru a încălzi lacul. Cu toate acestea, mucenicii au pierit însă ulterior, trupurile lor fiind arse şi apoi aruncate în apă.

Astăzi, cei 40 de mucenici sunt sărbătoriți cu cele 40 de figurine din aluat care poartă denumirea de „mucenici” sau „sfințișori”. Aceasta formă de 8 ar simboliza fie forma cununilor care au coborât din cer, fie forma stilizată a trupurilor sfinților. Acest preparat se unge cu multă miere, iar pe deasupra se presară nuca, ce simbolizează belșugul. 

Tehnica rețetei de mucenici din Muntenia se schimbă. Figurinele sunt pregătite mult mai mici, și sunt puse la fiert în apă cu zahăr sau miere, peste care se adaugă scorțișoară și nucă, iar, la alegere, coajă de lămâie. Acești mucenici „cu zeamă” simbolizează de asemenea cei 40 de mucenici, iar siropul simbolizează lacul înghețat în care ei au primit cununa. 

De asemenea, data de 9 martie marchează și începutul anului agricol. Tot acum se fac și prognoze pentru vreme. Dacă va ploua în această zi, atunci va fi la fel și de Paște, iar dacă va îngheța în noaptea de dinainte, toamna va fi bogată și lungă. Acum se marchează limita dintre iarnă și vară, începând astfel ca primăvara să își facă simțită prezența. 

Dacă ți s-a făcut poftă de mucenici hai pe www.oalacubunătăți.ro să dai o comandă! Îi pregătim proaspeți, atât după rețeta munteneasca cât și moldoveneasca, în ediție limitată!