3 obiceiuri alimentare bune și 3 obiceiuri alimentare de schimbat

La începutul anului ne facem multe promisiuni. Că ne vom corecta anumite obiceiuri, că vom începe să facem sport, că vom renunța la anumite obiceiuri care ne fac mai mult rău decât bine. Câte dintre aceste promisiuni rămân în picioare până la jumătatea anului?

Peste 50% dintre lucrurile pe care ni le promitem pentru ”la anul” țin de alimentație. Așa spun statisticile. Și nu, nu vorbim despre diete, nici măcar nu mai sunt în trend. Adevărul e că românii își doresc să mănânce mai echilibrat, nu mai complicat. Românii iubesc mâncarea gătită și mesele în familie. Și lucrul acesta nu se va schimba prea curând.

Iată care sunt cele mai bune 3 obiceiuri alimentare ale românilor:

Postul – este un obicei legat de religie, însă, în general vorbind, o perioadă în care organismul nostru să se bucure de mai multe legume și bunătăți fără carne este chiar benefică. Legumele și fructele sunt principala noastră sursă de vitamine și nutrienți. Este recomandat să păstrăm un echilibru alimentar și să nu consumăm carne în fiecare zi. Sursele de proteine vegetale, cum ar fi hummusul sau ciupercile au o contribuție importantă în alimentația noastră.

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei. Este un obicei la care nu ar trebui să renunțăm. Sau pe care ar trebui să îl adoptăm. Micul dejun este într-adevăr o masă extrem de importantă, mai ales pentru cei mici.

Mâncarea gătită. Noi românii reușim încă într-un procent destul de mare să rămânem adepții mâncării gătite. Iar acesta este un lucru foarte bun, mai ales pentru viitoarele generații. Mâncarea gătită pe îndelete, ingredientele proaspete, rețetele din familie reușesc să ne echilibreze stilul de viață, atât din punct de vedere emoțional (petrecem timp cu cei dragi atunci când luăm masa împreună), cât și din punct de vedere al sănătății (mâncarea gătită este net superioară).

3 obiceiuri pe care trebuie să le schimbăm:

Mâncarea prea rece (direct din frigider) sau prea caldă (fierbinte).  Mâncărurile prea reci sau prea fierbinți, pot să încetinească acțiunea enzimelor din stomac. În acest caz digestia nu se întâmplă în mod optim. Cel mai indicat este să consumăm mâncarea gătită la temperatură medie – undeva la maximum 25 de grade.

Desertul – întotdeauna după masă. Nu este recomandat să consumăm desertul în locul mesei principale. Desertul se va servi întotdeauna după masă. Pe de-o parte, odată ce stomacul este ”plin”, există mai puțin loc pentru desert. Apoi, dulcele nu dăunează dacă este consumat în cantități moderate. Iar desertul care este consumat la finalul mesei face ca zahărul să fie procesat cu restul alimentelor și viteza cu care acesta trece în sânge este mai mică.  În plus, deserturile cu multe fructe, cum ar fi plăcinta cu mere sau torturile fără zahăr, pot fi alegerea bună pentru persoanele care caută un desert mai sărac în calorii.

Masa de seară – cea mai bogată. Acesta este un obicei al oamenilor care sar peste micul dejun și chiar peste prânz. Recomandarea ar fi ca masa de seară să aibă loc cu cel puțin 3 ore înainte de ora noastră de somn. Iar dacă vreți o cină sățioasă, dar nu prea bogată în calorii, puteți opta oricând pentru o ciorbă gătită exact ca acasă de Oala Cu Bunătăți.