Proteinele vegetale: de consumat zilnic pentru un stil de viață sănătos

Proteinele vegetale sunt din ce în ce mai întâlnite în alimentația oamenilor, chiar daca vorbim de persoane care au ales un stil de viață vegetarian, vegan, sau pur și simplu își doresc să beneficieze de o alimentație sănătoasă, bazată pe mai mult „verde”. De asemenea, acestea pot reprezenta o modalitate prin care meniul zilnic să fie mai diversificat, când e nevoie de o pauză de la preparatele din carne, fără să se renunțe la aportul necesar de proteine. 

Apropo, știai că este recomandat să ai un aport de 20g de proteine la fiecare masă? Iar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să mănânci carne sau lactate. Noi ne-am propus să își prezentăm câteva alimente care pot ține loc de carne la masa ta, dar și câteva beneficii ale acestora. 

Beneficiile alimentelor bogate în proteine vegetale

Atât proteinele vegetale, cât și proteinele animale sunt sănătoase pentru noi. Important este să găsim echilibrul care să ofere cele mai multe beneficii organismului nostru. Proteinele animale pot fi mai bogate în fier sau vitamina B12, cele vegetale sunt înarmate cu fitonutrienți și antioxidanți care nu se regăsesc în alimentele de origine animală. Astfel, printre beneficiile proteinelor vegetale se numără: 

- reducerea aportului de colesterol și de grăsimi saturate nesănătoase, 

- nivelul bogat de fibre benefice organismului, 

- un risc mai mic în dezvoltarea bolilor de inimă, 

- scăderea tensiunii arteriale.

Bineînțeles, și proteinele de origine animală au rolul lor important în dietă, astfel nu trebuie înlăturate în totalitate. Important este să îți asculți corpul și să îi oferi ceea ce are nevoie. 

Ce se întâmplă dacă ai o alimentație săracă în proteine?

Alimentația echilibrată și sănătoasă este importantă indiferent de vârsta la care ne aflăm, astfel trebuie să ne asigurăm că beneficiem de nutrieți care să ne hrănească corpul corect. Dacă avem o alimentație săracă în proteine, se va observa o scădere în masa musculară, lipsa energiei zilnice, dureri musculare, retenția de apă sau creștere lentă în cazul copiilor. 

Alimente bogate în proteine vegetale

Există o multitudine de alimente pe bază de plante bogate în proteine. Poate la unele dintre ele nici nu te-ai fi gândit că pot ascunde atât de multe beneficii, însă cu atât mai mult e timpul să beneficiezi de proprietățile lor magice pentru organismul nostru. Bineînțeles, probabil cel mai întâlnit aliment când vine vorba de înlocuirea proteinei animale este soia. Tofu, tempeh, edamame sunt doar câteva derivate din soia care oferă proteine complete și fibre organismului. De asemenea, soia ajută la funcționarea tractului digestiv și este ideală pentru a fi consumată de 2-3 ori pe săptămână. 

În alimentele verzi precum, avocado, mazăre, spanac, broccoli sau sparanghel, pe lângă numeroasele vitamine vitale pe care acestea le asigură organismului nostru, reprezintă și surse bogate în proteine care ne vor asigura energia întreaga zi. Când ai poftă de ceva „verde”, dar nu ai timp să gătești, noi suntem soluția salvatoare în mai multe combinații delicioase. Hai să încerci mazărea proaspătă gătită ca în copilărie și mâncărica de spanac cu piept de pui ca sa ai parte de multe vitamine și proteine într-o singură masă. Noi o pregătim pentru toată familia!

Ciupercile sunt des folosite în locul cărnii, fiind super-alimente bogate în proteine, fibre, vitamina B, și nu conțin grăsimi. Sunt ideale, gătite la cuptor, de sine stătătoare, sau în diverse combinații, de la paste, la tocănițe sau salate. Noi ți-am pregătit mai multe preparate care au ca vedete principale ciupercile, printre care și tocănița delicioasă de ciuperci cu ardei kapia proaspeți, ceapa călită la foc mic și pastă de tomate bogată în gust. 

Semințele, fulgii de ovăz, nucile sau alunele pot fi gustări cu care să îți începi ziua alături de iaurt și miere. În același timp, sunt surse bogate în grăsimi naturale, perfecte pentru a ronțăi ceva sănătos între mese. Cu toate acestea, ele nu pot înlocui mesele consistente pe care ar tebui să le ai de 3 ori pe zi. Iar dacă nu ai idei cu ce să gătești, noi îți pregătim mese complete, pe toate gusturile, care să ajungă pentru toată familia. 

Te așteptăm în bucătăria noastră virtuală, pe oalacubunatati.ro, unde am pregătit atât meniuri cu carne, cât și vegetariene, pentru a răspunde tuturor gusturilor, poftelor și nevoilor. Sunt calde și gata să-ți fie livrate!