Risipa alimentară – soluții pentru o problemă tot mai des întâlnită la noi în țară

Oare te-ai întrebat vreodată care este procentul de alimente care ajung la coșul de gunoi pentru că sunt expirate, parțial consumate sau deteriorate? Cu siguranță ai auzit că se vorbește din ce în ce mai des despre reducerea risipei alimentare. Conform statisticilor la nivel European, aproximativ 70% din risipa alimentară este cauzată de consumatori. Asta înseamnă mâncare irosită. Și bani cheltuiți ineficient de către oameni.

Adevărul este că noi cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Contextul pandemic a accentuat acest obicei de consum al nostru. Am deprins un obicei nu tocmai bun: acela de a stoca alimente. Și de aici până la a deține alimente expirate...nu e decât un pas. 

Principalele cauze care duc la risipa de hrană

Iată care sunt principalele motive pentru care ajungem să aruncăm alimente:

Nu facem o listă de cumpărături înainte de a ajunge în supermarket, iar aproape în toate cazurile în care avem o listă deja făcută, nu o respectăm întocmai

Nu ”consultăm” frigiderul sau cămara înainte de a face o sesiune de cumpărături. De cele mai multe ori am ști ce avem deja acasă, ce ne lipsește, ce e pe cale să expire și poate chiar un meniu pre-planificat

Gătim în cantități prea mari. Este adevărat. Iar în familiile cu copii mici gătitul și risipa este chiar mai mare.

Mergem la cumpărături ”pe stomacul gol”. E o regulă de aur să nu facem cumpărături atunci când ne este foame. Vom avea tendința să cumpărăm mai mult decât este nevoie și vom ajunge invariabil la risipă.

Planificarea meselor – o soluție atât de simplă

Dacă încercăm să corectăm toate aspectele mai sus menționate și alocăm puțin timp planificării meselor și al meniului pentru întreaga familie, vom avea rezultate uimitoare în reducerea risipei de hrană. 

Pe Oala Cu Bunătăți, de exemplu, îți oferim posibilitatea de a planifica mesele pentru mai multe zile pentru toată familia. Cu serviciul Mese Complete primești 4 feluri de bunătăți generoase pe care le poți porționa eficient pentru 2-3 zile. Te poți bucura și de măncare gătită exact ca acasă și de un meniu variat în același timp. Ca să nu mai vorbim despre faptul că salvezi timpul petrecut la cumpărături și reduci risipa semnificativ. Ai un control deplin asupra meniului – tu alegi bunătățile pe care vrem să le pregătim pentru tine – și nu încarci frigiderul cu alimente de care ”poate” vei avea nevoie, dar care ajung să expire.

Mâncarea gătită în porții generoase este specialitatea noastră. Înainte să comanzi bunătăți îți recomandăm să-i întrebi pe toți ai tăi ce își doresc să mănânce. Poți să alegi bunătățile astfel încât să mulțumești pe toată lumea și noi vom ține cont de gusturile și preferințele voastre atunci când gătim. Îți livrăm în deplină siguranță bunătățile, gata să fie depozitate în frigider. Depozitarea necorespunzătoare a alimentelor este o altă cauză a risipei de hrană, iar noi facem tot ce trebuie pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Bunătățile noastre vin în ambalaje prietenoase cu mediul înconjurător, ușor de păstrat în frigider.

În plus, în cazul în care ai copii mofturoși, avem câteva bunătăți extrem de iubite de cei mici, cum ar fi șnițelele de pui sau chifteluțele cu legume. Poți comanda exact câte porții ai nevoie, poți diversifica meniul copiilor, fără să petreci ore în șir în bucătărie gătind mai multe feluri de mâncare. 

Te așteptăm pe OalaCuBunatati.ro cu un număr impresionant de bunătăți. Ai rețete pentru toate poftele și gustul de acasă garantat! Poftă bună!