Rețete de succes pentru petreceri și evenimente reușite, fără agitație și timp pierdut
Organizezi un eveniment? Vrei să sărbătorești ceva alături de prieteni sau familie? Nimic nu spune sărbătoare mai bine decât o masă încărcată cu bunătăți savuroase. Și nimic nu adună oamenii mai repede împreună.
Ți-am pregătit câteva sfaturi și câteva idei pe care merită să le citești înainte să te apuci de treabă. Organizarea unui eveniment, indiferent că e mic, în familie sau doar cu prietenii apropiați, nu e chiar treabă ușoară, nici măcar pentru cei pasionați de asta. Citește rândurile de mai jos și află cum te poți bucura de succes, fără să treci și prin stres.
Cele mai importante lucruri de stabilit: când și cu cine?
Știi motivul, trebuie să decizi momentul. Este important ca până să stabilești o dată pentru evenimentul tău, să ai și o listă cu oamenii pe care vrei să îi inviți. Odată ce ai făcut lista de invitați îți va fi mult mai ușor să setezi data. Dacă vorbim despre o petrece pentru copii, de exemplu, trebuie să ții cont de programul copiilor invitați și de perioada vacanțelor (în care multe familii aleg să călătorească). Dacă vorbim despre o petrecere în familie, cu siguranță ai deja o idee, în mare, despre programul pe care îl au rudele tale și îți va fi mai confortabil să găsești o dată convenabilă pentru toți. Cât despre evenimentele cu prietenii, aici s-ar putea să ai puțină bătaie de cap până gasești o dată comună liberă favorabilă pentru toți prietenii din grupul tău. De asta e bine să planifici din timp.
Bufet suedez sau meniu prestabilit?
Mâncarea este sufletul petrecerii, indiferent despre ce petrecere discutăm. Așa că trebuie să acorzi ceva mai multă atenție acestor detalii. Noi am stabilit câteva avantaje și câteva minusuri care se aplică atât dacă dorești un meniu prestabilit sau un bufet suedez pentru evenimentul tău. Hai să le luăm pe rând:
Meniu prestabilit – de ce da, de ce nu?
Dacă alegi meniul prestabilit pentru evenimentul tău înseamnă că vei opta pentru 3-4 feluri de mâncare, în porții generoase, de care vă veți bucura cu toții. De obicei meniul prestabilit include un aperitiv, o ciorbă/supă, un fel principal și un desert. Pentru o petrecere organizată acasă sau pentru un eveniment mai restrâns recomandăm meniul prestabilit doar dacă vorbim de până în 10 persoane. Dacă organizezi un eveniment mai mare, în cazul unui meniu prestabilit trebuie să iei în calcul și depozitarea mâncării, aranjatul la masă și...servitul. Asta înseamnă că te vei ocupa tu de toate aceste aspecte, inclusiv de servit și strâns masa, după fiecare fel de mâncare. Această alegere poate să fie una mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor. Și mai trebuie să încerci să stabilești un meniu cât mai cuprinzător pentru toată lumea. De exemplu, poți avea un aperitiv mixt, cu mai multe tipuri de salate, de vinete, hummus, de țelină și pui. Pentru supă/ciorbă, îți recomandăm una de legume, pentru că este mai ușoară și conține multe ingrediente proaspete. Felul principal este de obicei unul care conține carne, friptură poate și o garnitură de cartofi. Iar pentru desert îți recomandăm un tort de ciocolată. Poți comanda chiar și varianta fără zahăr, aici.
Bufet suedez – pro sau contra?
Bufetul suedez vine cu un plus de la început – pentru că presupune că invitații își vor umple singuri farfuria. Este adevărat că tu te vei ocupa de aranjatul preparatelor pe masă înainte să ajungă invitații. Însă poți lăsa inclusiv un loc unde după ce mănâncă, invitații își vor lăsa vesela, astfel petrecerea e mai lejeră și mai puțin solicitantă pentru gazdă. Bufetul suedez oferă și mai multe alternative alimentare. Presupune că vei avea mai multe feluri de mâncare, deci te gândești că va fi mai costisitor? Depinde doar de câte bunătăți vrei să pui pe masă și în ce cantitate. Dacă optezi pentru bufetul suedez ai libertatea de a adăuga anumite mâncăruri sau de a completa cu alte feluri pe tot parcursul petrecerii. Poți începe, de exemplu cu aperitive clasice, salată de vinete, salată de țelină cu pui, de ciuperci cu pui. Apoi, adaugi gujoane sau crispy de pui, plus o garnitură generoasă de cartofi cu rozmarin la cuptor. Ca alternativă îți oferim chifteluțele, de pui, porc, curcan sau chiar legume. Dacă vrei garnituri mai light îți recomandăm ghiveciul de legume sau mâncarea de ardei copți (un deliciu!). Desertul pe care îl recomandăm este unul de efect, care să fie savurat cu ușurință: cornulețe cu magiun, piersicuțe umplute cu cremă sau chiar cremșnit.
Dacă dorești mai multe informații și oferte personalizate care să te ajute să organizezi un adevărat festin pentru prieteni și familie, nu uita că noi gătim bunătăți și pentru evenimente. Îți stăm la dispoziție oricând dorești pe Oala Catering.