Pentru mulți dintre noi, gustul de acasă este cel deprins odată cu mâncărurile mamei. Pentru și mai mulți, poate, este deliciul oferit de preparatele bunicii. Mulți dintre români, mai ales cei din așa-zisă „generație cu cheia la gât”, și-au petrecut vacanțele la bunici, de multe ori la țară, sau în orașe mici de provincie, liniștite, păstrând, unele dintre ele, amprentele lumii mai așezate și mai bogate din interbelic. Experiențele fiecăruia dintre noi diferă, desigur, dar numitorul comun vine din mâncare: într-o țară închisă, unde cosmopolitismul era o vinovăție, rețetele tradiționale erau la mare căutare.

 

Totuși, chiar dacă modul în care se făcea aprovizionarea făcea ca hrana să aibă o tendință de uniformizare, în funcție de zonă, se remarcau anumite preparate. Așa se face că micii vizitatori ai bunicilor de prin diverse colțuri ale țării s-au deprins cu gusturi specific locale. Iar noi, la Oala cu bunătăți, am selectat câteva rețete tipice pentru anumite zone, pe care le pregătim cu mult drag, tocmai știind ce putere de evocare au și bucuria pe care o aduc. Spre exemplu, ciorba rădăuțeană este, de fapt, pregătită și savurată în toată Bucovina, celebră pentru lactatele ei. De aceea, smântana folosită trebuie să fie de cea mai bună calitate. Ținem cont de aceasta și suntem siguri că ciorba noastră, pregătită ca în ținutul mănăstirilor și împrejur, va stârni nostalgii și amintiri dintre cele mai plăcute.

Pentru cei născuți în Ardeal, dar nu numai, pregătim gulaș de vită: gustos, aromat, din vită fragedă și legume proaspete. Și mai avem ceva specific pentru vestul țării, dar pe care ar trebui, zicem noi, să-l încerce toți românii: friptura de Turda. Ce e așa de special la acest preparat? Păi, cum îi zice și numele, este o friptură, cu vin și condimente (cimbrișor și ienupăr), pregătită măiastru alături de varză acră. Trebuie, trebuie să o încercați măcar o dată, este un deliciu pentru zilele de toamnă târzie.

Un alt lucru care aseamănă toate mâncărurile pregătite de bunici: gătitul lent, la foc mic, cu multă răbdare. În copilărie, timpul părea să treacă mai încet și parcă nici adulții nu se grăbeau ca astăzi. Bunicile aveau timp de dulcețuri, de mâncăruri pregătite tihnit, de prăjituri migălite. Onorăm acea vreme a serenității și preparăm, cu un gând drăgăstos spre generațiile dinainte, mâncăruri care cer timp. Un exemplu: sarmalele. Avem mai multe tipuri, așa că ai de unde alege: sărmăluțe de porc, sărmăluțe de pui , sărmăluțe în foi de viță. Le lăsăm la foc mic și permitem aromelor să se combine bine, bine și să devine delicioase, onctuoase, pofticioase. E bine să nu-ți scape niciun sortiment, nici nu știi ce pasiune nouă ai putea descoperi. Și pentru că am vorbit despre dulciuri, nu putem pierde prilejul de a vă aminti de cornulețele noastre, bune și crocante, cu gem și cu nucă. Noi, spre deosebire de bunica, nu te punem să spargi nuci , ci doar îți oferim cornulețe de casă, ce te vor încânta și te vor face să mai vrei unul și încă unul și încă unul.

„Preparatele nostalgiei” conțin, cu siguranță, ingrediente locale: fasole, carne afumată, legume. Atunci când ne ocupăm de aprovizionare, ne îndreptăm atenția, cât mai des posibil, către producători locali, pentru ca gustul și textura obținute să fie cât mai apropiate de cele cu care ai crescut. Așa că, dacă vrei să mânânci ca în copilărie, nu rata ciorba de fasole cu cu afumătură, tocănița muntenească sau chiar salata de ardei copți, pe care noi o pregătim din ardei gătiți la flacără, cu un pic de usturoi, oțet și miere. Îi puteți mânca în loc de salată sau ca pe o garnitură delicioasă.

 

Deci, dacă cineva vrea să-și retrăiască, fie și culinar, copilăria, îl așteptăm cu drag la Oala cu bunătăți. Rețetele sunt încercate, ingredientele sunt proaspete, livrarea e realizată la cele mai înalte standarde cu ajutorul flotei proprii.Totul merge bine, așa cum bine era totul în anii când eram mici.