Preferințele românilor în alimentația zilnică

Mâncarea românească, ce combinație măiastră de ingrediente, condimente și arome! Unde te întorci în țara noastră, găsești cu bucurie o porție de plăcinte calde, o ciorbă dreasă cum trebuie, sarmale aburinde, chifteluțe bine pregătite. Când e vorba despre mâncare, avem numai cuvinte de laudă pentru multitudinea de tradiții și de preparate pe ce se pot pregăti cu produsele locale.

La noi găsești cele mai iubite feluri tradiționale românești, pregătite ca acasă. Începem altfel decât am face-o dacă ne-am așeza la masă, adică pășim cu dulcele înainte. Știm că stilul de viață actual și orele multe petrecute la birou te împiedică adesea să prepari bunătăți tradiționale. Așa că le pregătim noi, cu ingrediente din toate anotimpurile: plăcintă cu mere, plăcintă cu vișine, plăcintă cu dovleac, plăcintă cu brânză dulce și stafide, în 2 forme.

În ordinea poftei, urmează sarmalele, pentru care nu e nevoie de un prilej special. Fie că e Crăciun, fie că e sărbătoarea Paștelui sau ... o simplă zi de joi, niște sarmale au mereu loc pe masa unui român. Dar nu te limita la o porție, pentru că noi avem patru tipuri, unul mai gustos decât celălalt: sărmăluțe de porc pentru iubitorii variantei clasice, sărmăluțe de pui, dacă vrei ceva mai dietetic, sărmăluțe din ciuperci Champignon dacă postești sau ai adoptat stilul vegetarian și sărmăluțe în foi de viță, lângă care stă foarte bine niște smântână delicioasă.

Și pentru că am pomenit de smântână, ne-a zburat gândul la ciorbe și supe, o categorie foarte îndrăgită de cam toată lumea de pe la noi. Ciorba de perișoare, acrită cu borș și pregătită din carne și zarzavaturi proaspete, este preferata clienților noștri. Am auzit că și copiilor le place foarte mult, ceea ce ne bucură și ne ambiționează să căutăm mereu cele mai bune ingrediente, cât mai fresh și cât mai sănătos cultivate și păstrate, care să ofere gustul cel mai bun.

Iar acum, am ajuns la chifteluțe. Ce bunătate, dar și ce miros umple toată casa atunci când le pregătești. Ne-am gândit la asta, așa că am pregătit nu unul, ci șapte sortimente (dacă socotim și generoasele pârjoale moldovenești de pui)! Așa, chiar ai de unde alege, pentru plăcerea ta și a întregii familii. Să le menționăm pe rând, ca să știi ce delicii te așteaptă: chifteluțe de curcan, cu varianta chifteluțe marinate de curcan, cu un sos roșu aromat, excelent după o zi aglomerată. Urmează chifteluțe de porc, chifteluțe de pui și, dacă vrei să faci o schimbare, chifteluțe de năut sau chifteluțe de legume.

Iată că, dacă vrei să mergi la sigur, cu preparate tradiționale, chiar ai de unde alege. Unde mai pui că mâncărurile noastre sunt pregătite după rețete de demult, moștenite de la gospodine pricepute. Gătim cu cu răbdare și pricepere tot ce e mai iubit din tezaurul culinar românesc, așa cum meritați voi, dragii noștri, precum și cei scumpi vouă.