Bucataria romaneasca s-a imbogatit de-a lungul timpului cu o multime de preparate care nu doar ca au devenit emblematice si sunt cunoscute de toti romanii, dar au depasit si granitele tarii, atragand din ce in ce mai multi straini. Si fie ca nu s-au intrebat pana acum sau nu le-au pus la indoiala originea, multi nu stiu faptul ca anumite bunatati pe care cu totii le consideram romanesti in adevaratul sens al cuvantului au, de fapt, originile in bucatariile internationale. Specialistii in gastronomie sunt de parere ca bucataria romaneasca este una dintre cele mai bogate in influente de toate soiurile datorita peregrinarilor diferitelor popoare intr-un spatiu in care s-au ingemanat o multime de influente etnice si culturale.

Zacusca este unul dintre vestitorii toamnei, un aperitiv iubit de toti din familie, de la cei mai mici pana la cei mari. Desi etimologic, cuvantul ’’zacusca’’ este unul de origine slava, aceasta gustare pregatita adesea din vinete si ardei proaspeti, copti pe flacara, provine din Armenia, cum spun unii, sau Georgia, cum contrazic altii. Aceasta ar fi ajuns pentru prima data in tara in Moldova, fiind apoi preluata si adaptata in Transilvania. Reteta clasica, asa cum o stim cu totii, a fost adaptata de-a lungul timpului in diferite tari. De exemplu, versiunea sarba si croata se numeste „ajvar”, o zacusca picanta in care ingredientul dominant este ardeiul rosu.

Un alt preparat de origine straina este ciorba de burta, care desi este un fel de mancare specific bucatariei romanesti, nu a fost inventata pe taramuri mioritice. Aceasta era servita in ceaunele si cazanele spahiilor (cunoscuti ca si ciorbagii) din Imperiul Otoman si prin urmare, a fost adoptata de majoritatea popoarelor care au avut ocupatie turceasca: bulgarii, sarbii, croatii si albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta. Totusi, in bucataria romaneasca ciorba de burta a primit cateva adaosuri originale, cum ar fi otetul sau zarzavaturile.

Sarmalutele sunt printre cele mai cunoscute bunatati romanesti traditionale. Gatite in foi de varza sau de vita, cu carne, orez si condimente, modul in care noi le preparam a devenit cunoscut în multe colturi ale lumii. Sarmalele sunt ’’revendicate’’ de trei tari – Turcia, Grecia si Albania – insa in ultimele doua modalitatea de preparare este exclusiv cu foi de vita. Desi este dificil de stabilit care dintre ele este statul originar, cel mai multi considera sarmalutele un preparat turcesc la baza. Chiar si asa, ele sunt in acest moment printre cele mai populare preparate traditionale in Romania, fiind alese ca „invitati speciali” atat la mesele de sarbatori, cat si in alte perioade ale anului.

Si printre deserturile considerate traditionale romanesti se ascund bunatati care au fost ’’inventate’’ in alte tari, iar salamul de biscuiti este unul dintre cele mai cunoscute exemple. Printre dulciurile preferate ale romanilor, acest desert are, de fapt, origine italieneasca si portugheza. In aceste zone, traditional, in prepararea sa se folosesc si bauturi alcoolice, cum ar fi romul sau vinul de Porto.

Chiar daca multe dintre mancarurile despre care sustinem ca sunt autentic romanesti au fost inspirate, de fapt, din bucatariile internationale, stim sigur ca modul original in care am reusit sa le adaptam le fac sa fie ’’ale noastre’’, cu un gust pur romanesc care nu poate fi contestat!

Iar noi le gatim cu drag, ca acasa, special pentru tine si familia ta – tu trebuie doar sa-ti alegi preferatele!