4 deserturi românești celebre și cum au cucerit de-a lungul timpului gusturile noastre 

Atunci când vorbim despre mâncare tradițională românească ne gândim doar la clasicele sarmale, ciorbe, tocănițe sau alte bunătăți pe care le știm încă din copilărie.

Hai să ne amintim însă și de faptul că odinioară românii cofetari se întreceau în măiestrie pentru a prepara cele mai savuroase dulciuri cu care să-și ispitească vizitatorii.

Și totuși, deserturile românești a căror popularitate nu a scăzut de-a lungul timpului sunt niște rețete relativ simple, modificate pe ici, pe colo în funcție de zona în care le degustăm.

Am selectat pentru voi 4 rețete de dulciuri românești iubite și poftite care nu numai că nu au fost detronate de dulciurile complicate și moderne, dar au ajuns să fie reprezentative pentru gastronomia românească.

Papanașii cu brânză, smântână și dulceață – desertul preferat al românilor

Papanașii reprezintă, poate, cel mai faimos desert românesc. Îi regăsim în aproape toate restaurantele, rețeta este reinterpretată în anumite zone ale țării și există chiar papanași fierți. Cert este că papanașii pufoși cu brânză în compoziție, ca desert de la sine stătător, se servesc numai la noi în țară. Pentru ca toate aromele să se împletească și complimenteze reciproc, noi pregătim papanașii ca la carte, cu smântână dulce și o dulceață ușor acrișoară de afine. Îi poți comanda oricând ți-e poftă de ei gătiți exact ca acasă!

Plăcinta cu mere, dovleac sau brânză – gustul vacanțelor la bunici

Am menționat intenționat despre variantele de umplutură ale plăcintelor tradiționale românești. Pentru că toate își au ritualul lor, transmis din generație în generație, încă din cele mai vechi timpuri, în familiile noastre. Nu există familie în care bunica să nu aibă o rețetă proprie de plăcintă. Merele și dovleacul sunt umpluturi care sărbătoresc recolta toamnei, iar brânza este deja o umplutură mai de sărbătoare, mai ales datorită amestecului considerat bogat în vremurile vechi, de ou și zahăr și alte condimente. Pe OalaCuBunatati.ro găsești cele mai faimoase plăcinte românești, pregătite după rețete consacrate, exact ca acasă.

Salamul de biscuiți – un răsfăț consacrat

Deși știm că are origini italienești, salamul de biscuiți este o reinterpretare pur autohtonă a preferințelor noastre în materie de dulce. Și tocmai pentru că salamul de biscuiți este un desert foarte popular în țara noastră, există amprenta copilăriei fiecăreia dintre noi pentru a desăvârși acest desert. Pe lângă biscuiții crocanți și crema aromată cu rom, în anumite rețete regăsim nucă, stafide sau rahat pentru a completa rezultatul final. Pe OalaCuBunatati.ro ținem cont de preferințele tale atunci când pregătim această bunătate. Tu ne spui cu ce ingrediente dorești să fim mai mult sau mai puțin generoși, iar noi îți livrăm exact ceea ce visezi: un salam de biscuiți savuros, cu aromă de copilărie.

Prăjitura Albă Ca Zăpada – un deliciu cremos și memorabil

Rețeta clasică este una migăloasă și din acest motiv mamele noastre o preparau doar de sărbători. Foile de prăjitură aveau nevoie de timp îndelungat de ”odihnă” în crema acrișoară de lămâie pentru a- desăvârși gustul. Dar așteptarea merita de fiecare dată, prăjitura Albă Ca Zăpada îmbină texturi și arome irezistibile și ne cucerește încă de la prima degustare. Dacă vrei o prăjitură românească autentică, cu gust pufos și aromă pătrunzătoare, o pregătim pentru tine exact cu gustul care-ți amintește de acasă și savoarea sărbătorilor.

Dacă ți-am făcut poftă, e simplu: aruncă un ochi pe secțiunea Desert de pe site-ul nostru, spune-ne ce-ți face cu ochiul și noi ne apucăm de treabă.